ERHL meenutab: Mida oleme teinud ja mis ootab ees?

Möödunud aasta oli olnud ERHLile tegus ja edukas ning ka 2016 on alanud juba üsna hoogsalt! Oleme ise korda saatnud mitu head projekti ning olnud partneriteks paljudele teistele. Siinkohal tahame Sinuga jagada rõõmu meie kordaminekutest ning loodame, et oled ka edaspidi meiega!

2016. aastal ootavad meid kindlasti ees Bändilabor ja 4 kooli fest, kuid kunagi tea, mida tuuled veel tuua võivad!


 Bändilabor 2015

Bandilabor2015 Muusika-Aasta raames toimus Bändilaboril 4 suuremat laagrit: 15.-17.06 Jõhvis, 29.06-01.07 Põlvas, 24.-26.08 Türil ja 27.-29.11 Tartus.

Kandideeris 20 noorte bändi, osaleda sai 15, milles kokku üle 60 noore muusiku. 3 päeva jooksul puututi kokku nii harjutusdistsipliini ja stuudiotöö keerukuste kui ka sotsiaalsete ja psühholoogiliste väljakutsetega. Treeniti kuulmis- ja tähelepanuvõimet ning saadi instrumendipõhiseid juhtnööre. Laagri lõpuks said kõik osalejad maitsta töö vilju professionaalse helisalvestise näol, mis oli kõnekas just oma enne/pärast efekti poolest – kõik laagris osalenud kooslused olid teinud märkimisväärse sammu edasi nii muusikaliselt kui ka inimkvaliteedi poolest.

http://bandilabor.erhl.ee


4 Kooli Fest 2015

4koolifest2015_fb_ruutJärjekorras juba teine 4 kooli fest, mis toimus 27. oktoobril Türi Kultuurikeskuses, õnnestus ka sel korral – osavõtjaid oli 42, neist 6 õpetajat partnerkoolidest, 4 mentorit ning 32 õpilast. Iga kool pani enda poolt välja ühe ansamblikoosseisu jagu õpilasi, kellest kohapeal koostati nn segabändid, et eri koolide õpilased saaksid üksteist töötubades läbi koosmängu paremini tundma õppida. Töötube viisid läbi Raun Juurikas, Raul Ojamaa, Kristjan Randalu ja Argo Vals. Tänavu oli rõõm näha suuri edusamme õpilaste vahelises suhtluses, sest osalejate seas oli palju neid, kes võtsid osa ka aasta varem, mistõttu kontakt eri koolide õpilaste vahel oli juba loodud ja säilinud.

Leia 4 kooli fest ka Facebookist.


EMTA muusikapedagoogika RM suuna sünd

EMTAlogo2015. aasta sügisel avati Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias rütmimuusika pedagoogika õppesuund. Sisseastumiskatsele tuli üle 20 õpilaskandidaadi, kellest võeti 1. kursusele vastu 6 õpilast. Õppekava on pilootprojektina hübriid seni kehtinud muusikapedagoogika koorimuusika suuna ainetest ja rütmimuusika peamistest ainetest, kus koorilaulupõhine õpe on asendatud ansamblikeskse õppega. Sellest lähtuvalt on kursuslastest moodustatud ansambel, mis on kursuse tuumaks. RM pedagoogika suund on arengufaasis ja muutumises, et just tänasel päeval aktuaalsete teemadega võimalikult efektiivselt tegeleda ja tulevasi ansamblijuhendajaid ja pilliõpetajaid ette valmistada. Vajalikud muudatused viiakse sisse nii õpilaste poolt antud tagasisidet kui ka rütmimuusika üldiseid trende silmas pidades.

Sel suvel on taas võimalik õppima kandideerida! RM pedagoogika on Eesti rütmimuusika hariduse hetkeseisu silmas pidades vägagi perspektiivikas ala ja erialase rakenduse leidmine huvi korral väga suur.


ERHL osaleb EV100 projektis “Igal lapsel oma pill”

logo-ilop-lgEV 100 raames käivitas riigikantselei projekti “Igal lapsel oma pill”. Projekt on ellu kutsutud selleks, et Eesti inimeste ja ettevõtete abiga täiendada ja uuendada lastele muusikaõpet pakkuvate asutuste pillliparke. Jaotatav toetussumma oli 2015. aastal 196 869 €, millest 181 636 € panustas riik. Ülejäänud osa katsid eraannetajad. Raha õiglaseks jagamiseks kutsuti kokku komisjon, kuhu kuulusid esindajad Eesti Puhkpilli Ühingust, Eesti Sümfooniaorkestrite Liidust, Eesti Pärimusmuusika Keskusest, Eesti Muusikakoolide Liidust ja ka Eesti Rütmimuusika Hariduse Liidust — Allan Tamme (projektijuht), Harry Illak (EPÜ), Marko Mägi (ERHL), Jüri-Ruut Kangur (ESOL), Kadri Leivategija (EML), Kairi Leivo (EPMK).

Komisjon otsustas toetada 121 muusikaharidust andvat asutust 268 pilli ostmiseks. Väga erinevate muusikainstrumentide seas sai rahastuse ka küllaltki suur protsent rütmimuusikaspetsiifilisi instrumente – 39 elektrikitarri koos võimendiga ja 6 trummikomplekti. 2016.aasta taotlusvoor on juba alanud, mille esitamise tähtajaks on 8.aprill. Olgem siis aktiivsed taotlema!

 

https://ev100.ee/et/igal-lapsel-oma-pill


Workshop Solistica lauluvõistlusel

solistica_net

Tänavuse Solistica lauljate konkursi, mis vältas 22.-24. jaanuarini, raames viis ERHLi juhatuse esimees Ahto Abner läbi tunniajase rütmimuusika workshopi.

 

https://www.oesel.ee/solistica/

 


Ned Fermi improvisatsiooni workshop

NedFermiWSNed Ferm on USA-s sündinud multiinstrumentalist, ansamblijuht, improvisaator, produtsent, helilooja, õpetaja ning ürituste korraldaja. Hetkel elab ja töötab peamiselt Kopenhaageni Rütmimuusikakonservatooriumis. Koostööd on ta teinud mitmete mainekate muusikutega nagu näiteks: John Parish, Mark Howard, Yusef Lateef, Airto Moreira, Jorge Rossy, Ben Street, Tyshawn Sorey, Thomas Morgan, Mark Guiliana jpt.

Ned Fermi workshoppide korraldajaks ja maaletoojaks olid sedapuhku Kuressaare, Tabasalu ja Lasnamäe muusikakoolid koostöös TÜ VKA ja ERHLiga. 28. jaanuaril toimus õpituba TÜ VKA tudengitele, kus osales 8-liikmeline ansambel ja õppe peamiseks sisuks oli loo esitamine ning improvisatsioon, 29.-30. jaanuaril toimusid õpitoad juba Lasnamäe Muusikakoolis. 30. jaanuaril toimus ka kontsert Philly Joe’s  Ned Fermi, Peedu Kassi, Andre Maakeri ja Ahto Abneriga. Lasnamäe õpitubades osales kokku 16 noort saksofonisti Tabasalu, Viimsi, Lasnamäe, Nõmme, Kuressaare muusikakoolist, Tallinna Muusikakeskkoolist ja Otsa koolist. Oluliseks töövõiduks õpilaste eneste arenemise kõrval võib lugeda ka kohal viibinud õpetajate uute teadmiste omandamist bändiga töötamisel. Täname Ned Fermi Lasnamäe muusikakooli õpitoas osalenud pedagooge – Maret Melesk, Jandra Puusepp, Roland Karu, Kalev Konsa, Jüri Shieffel ja Matis Männa. Eraldi tänu Lasnamäe Muusikakooli juhtkonnale, kes toetasid workshopi korraldamist ja andsid tasuta harjutusruumid kõikidele osalejatele! Täname ka õpilastega töötanud rütmigruppi, kuhu kuulusid Kärt Männa, Mart Nõmm ja Kerman Keerd.


 

ERHLi esimene koolituspäev

IMG_20160321_132551Mullu sügisel algatatud küsitlus õpetajate koolitusvajadustest rütmimuusika valdkonnas on jõudmas otsakorrale ning sellega seoses soovisime korraldada ürituse, mis pakuks leevendust õpetajate kõige pakilisematele muredele: ansamblimäng, rütmika ja improvisatsioon.

21. märtsil toimuski Tallinna jazziklubis Philly Joe’s ERHLi esimene koolituspäev koostöös TÜ Viljandi Kultuuriakadeemiaga, kus tutvustati põgusalt küsitluse vahetulemusi, pakuti osalejatele praktilist koolitust live-ansambliga ning paneelarutelu muusikalise huvihariduse õpikäsitlusest. Kuna taolisi koolitusi on õpetajatele tingimata vaja, loodame koos heade partneritega taolisi koolitusi tulevikus rohkem pakkuma hakata.