ERHL meenutab 2016. aastat

Taas kord on üks järjekordne aasta otsa saanud ning nagu paljud teised, tahame ka meie teid uue aasta puhul õnnitleda ning ühtlasi kasutada ka võimalust teha väike tagasivaade möödunule. Allpool saate põgusalt tutvuda ERHLi mulluse tegevusega meie valdkonnas!

 

 

 


ERHLi esimene koolituspäev

IMG_20160321_13255121. märtsil toimus Tallinna jazziklubis Philly Joe’s ERHLi esimene koolituspäev koostöös TÜ Viljandi Kultuuriakadeemiaga, kus pakuti osalenud õpetajatele praktilist koolitust live-ansambliga ning paneelarutelu muusikalise huvihariduse õpikäsitlusest. Meie läbiviidud uuringu tulemused näitasid selgelt, et taolisi koolitusi on õpetajatele tingimata vaja, mistõttu loodame koos heade partneritega taolisi koolitusi tulevikus rohkem pakkuma hakata. Seega tasub ERHLi tegevustel tingimata silma peal hoida. Hea võimalus selleks on liituda meie uudiskirjaga või astuda ERHLi liikmeks.

Loe koolituspäevast lähemalt SIIT.

 


Bändilabor

Bandilabor4.-7. juulini toimus juba teist aastat Türi kultuurikeskuses BändiLabori laager. Osa võtsid 4 bändi, keda  juhendasid Taavi Paomets (Avoid Dave) ja Kosta Tsõbulevski (Levski, Eliit). Lisaks käisid külalistena koolitusi läbiviimas Riho Sinisalu (kitarrihooldus), Ahto Abner (rütmika)  ja Rauno Kutti (sotsiaalmeedia turundus).

Nagu Bändilabori laagritele kohane, sattusid kokku väga põnevad ja omanäolised noored bändid üle Eesti:

Fuqtual (Viljandi), The Notes (Rapla), Sent From Viljandi (Viljandi) ja Avangardium (Võru).

Laagri fookuses oli lugude arranžeerimine ja stuudiosessiooniks ette valmistumine. Siim Tõnissoni käe all salvestasid bändid laagri lõpuks Türi kultuurikeskuse stuudios demod, mille kallal 3 päeva tööd sai tehtud.

Kolme laagris osalenud bändi (Fuqtual, The Notes, Sent From Viljandi) sai näha ka mullusel Noortebändi konkursil, kus juures konkursi võitjaks tuli The Notes!


Ian Ethan Case’i workshopid

USA kitarristi Ian Ethan Case’i workshopid toimusid ERHLi ja Kuressaare kitarrilaagri koostöös 20. augustil Kuressaares Saaremaa Ühisgümnaasiumis, 2. septembril Tallinnas Philly Joe’s jazziklubis ning 6. septembril Viljandi muusikakooli orkestrimajas TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia muusikaosakonna tudengitele.

Töötubades tutvustas Ian enda senist muusikuteed – alustades lapsena iseõppijana trummidel ning veetes gümnaasiumijärgselt paar aastat kitarritudengina Berklee muusikakõrgkoolis, avastas ta 11 aastat tagasi ootamatult 18-keelse kahekaelelise kitarri ning on sestsaadik avastanud ja avardanud selle pilli muusikalisi võimalusi, olles tänaseks üks väheseid muusikuid kogu maailmas, kes seda pilli sellisel tasemel sooloinstrumendina kasutab. Lisaks said huvilised ka sissevaate live elektroonika ja looperi kasutusse Iani mitmekihilistes kompositsioonides.


Koolitus “Kitarristina rütmigrupis”

25436_106959232668252_5954919_n-117. augustil toimus Kuressaare kitarrilaagris koostöös Bändilaboriga workshop, kus kitarrilaagris osalejad said võimaluse mängida koos rütmigrupiga, kuhu kuulusid:

Kristjan Kaasik – kitarr

Andre Maaker – bass

Marti Tärn – trummid

Kohapeal lisati bändi korraga kaks-kolm kitarristi ja nii oli osalejatel võimalus saada väga praktilisi nippe ja nõuandeid hea koosmängu ja bänditunnetuse saavutamiseks.


ERHLi mentorid Rannapungerja muusikalaagrites

img_5225Juba viiendat suve järjest toimusid Rannapungerjal muusikalaagrid, kus keskenduti instrumendi- ja lauluõppele, ansamblimängule ja lavalisele liikumisele. Sel aastal võtsid kahest laagrist teiste hulgas õpetajatena osa ka ERHL-i mentorid Janno Trump ja Ahto Abner. Janno Trump viis läbi ansamblimängu ning instrumendiõppe töötubasid ning andis näpunäiteid, kuidas teha algust lugude arranžeerimisega eri koosseisudele. Ahto Abner viis läbi ansamblimängu ning instrumendiõppe töötubasid ja ka loovuse ja rütmika arendamisega seotud tegevusi. 

Nädalaga jõuti ära teha palju – lisaks tegevustele maalilises Peipsi järve lähedases looduses tegeleti kesmiselt 5 tundi päevas ka muusikaliste tegevustega, mis puudutasid arusaamist harjutamise distsipliinist, keskendumisest ning loovusest. Õpetamismeetod oli repertuaaripõhine. Rütmimuusikale omastest laululoomingu meetoditest õpiti aru saama ning neid rakendama varem välja valitud, tuntud lugude abil.img_5235

Laagritest võttis osa rohkem kui 80 muusikahuvilist noort, kes andsid laagri lõpus meeldejääva kontserdi täissaalile. Tiivustatuna muusika positiivsest mõjust noortele ning publiku menust jätkuvad laagrid ka järgmisel aastal ning ERHL-i poolne tugi õpetajate näol on oodatud ja loodetud.

Suured tänud KULKA ja MTÜ Muusikalaagrid!

 

 

 

 


Theo Bleckmanni töötuba

14633706_1205719772832182_2495102571368279902_o

15. oktoobril korraldas Viljandi Kitarrifestival koostöös Eesti Rütmimuusika Hariduse Liidu, TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia, Georg Otsa nim Tallinna Muusikakooli, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia ja Heino Elleri nim Tartu Muusikakooliga USA laulja ja laulukirjutaja Theo Bleckmanni töötoa.

Töötuba toimus meistriklassi stiilis, kus 4 lauljat said võimaluse Bleckmannile ette laulda ning seejärel nõu saada. Lisaks osalenud lauljatele oli saalis veel paarkümmend pealtvaatajat, kes võisid osa saada totaalsest muutumisest – kuidas vormida vähesest palju 15 minutiga! Lisaks suurepärasele artistile toodi osalejateni ja kogenud ja suurepärane õpetaja.