Tagasivaade 4 kooli festile

4koolifest2015_fb_ruut4 kooli fest 2015 on nüüdseks õnnelikult lõppenud, siin aga väike tagasivaade tegusale päevale – mis siis õigupoolest toimus?

Hommikul jaotati õpilased segabändidesse, nii et kokku said inimesed, kes veel üksteist ei tundnud. Seda kõike selleks, et neil oleks võimalus oma tulevaste kolleegidega teistest Eesti linnadest tutvuda ja luua uusi suhteid. Seejärel siirdusid nii bändid kui ka vabakuulajad bändiruumidesse, et päev saaks alata.

Raun Juurika töötuba käsitles vaba-improvisatsiooni – noored muusikud said aimu, kust ja kuidas üldse alustada, kui kõik on nii vaba ja lahtine. Prooviti ka nn rollivahetust – mis oleks, kui näiteks trummar püüab oma mänguga imiteerida ja edasi anda kitarri võlusid?

Oma loomingu oli enesega kaasa toonud Argo Vals, kelle workshopis said noored valitud lugusid koos autori endaga kaasa mängida ja nii vormi kui ka muud puudutavavatele küsimustele vastuseid saada.

Kristjan Randalu püüdis koos noortega leida alternatiive struktuurile teema-soolo-teema, mis võib jazzmuusikas muutuda kiiresti üksluiseks. Koos püüti vaatluse all olnud loole lisada uusi vormiosi või mänguvõtteid, nagu näiteks intro, outro, interlude, modulatsioon, rubato, swing vs even feel jne.

Raul Ojamaaga võeti ette rännak graafilise partituuri maailma, kus lihtne joonistus oli hetkes sündinud kompositsiooni dramaturgiliseks juhiseks.

Päeva lõpul esitati õpilastele väljakutse võtta osa ühest omamoodi minikontserdist. Jaotuti 4-liikmelistesse gruppidesse ning igal grupil tuli kahe loositud märksõna alusel ilma igasuguse ettevalmistuseta üles astuda väikese improvisatsioonilise palaga. Ebatavaliste koosseisudega, nagu näiteks 3 lauljat ja basskitarrist, sai nalja palju.

“Teemad ja mentorid olid mõnusalt erinevad. Sai soovitusi erinevatelt tahkudelt. Seda eelistaks kindlasti ka edaspidi. Lahe oli olla koos, koos kuulata ja arutada. Üsna avatud suhtlusring oli, milles oli hea olla.”
Anonüümne

Loodetavasti sai iga osaleja päeva lõpuks veidi targemaks ja leidis vähemalt mõne uue sõbra, tuttava või kolleegi, kellega tulevikus pea ees muusikasse sukelduda.